Begroting 2019

Programmaplan

Onderwijs

Dit programma bestaat uit de volgende taakvelden:

Nr.

Taakveld omschrijving

420

Onderwijshuisvesting

430

Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

Wat willen we bereiken?

Elk kind kan zijn of haar talenten ontwikkelen, met passend onderwijs waar nodig. De basisscholen werken onderling en met de gemeente samen om hun zorgplicht waar te maken en bieden een totaalpakket aan voor opvang, educatie en ontwikkeling. Daar past optimale huisvesting bij; na afronding van het IHP heeft elke school in elke kern een up-to-date gebouw.

Context en achtergronden

Onderwijshuisvesting
Vanaf 2015 is de gemeente voor wat betreft onderwijshuisvesting enkel nog verantwoordelijk voor nieuwbouw en renovatie.
De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid voor goede onderwijshuisvesting nog altijd zeer serieus. Via de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs is er veel geïnvesteerd in kwalitatief goede en gezonde huisvesting voor onze basisschoolleerlingen. De komende periode werken we aan het afronden van het IHP (nieuwbouw OBS De Wildschut).

Voorschoolse en vroegschoolse educatie
Vanuit het Rijksbeleid is het streven om er voor te zorgen dat alle peuters naar een voorschoolse voorziening kunnen en daar ook voor- en vroegschoolse educatie (VVE) aangeboden krijgen indien dat voor hen nodig is. Het Rijk stelt middelen beschikbaar om dit te realiseren. In Gilze en Rijen wordt peuteropvang aangeboden en zijn er afspraken over de overdrachtsmomenten met het consultatiebureau en het onderwijs.

Leerplicht, voortijdig schoolverlaten en aanpak jeugdwerkloosheid
We vinden het erg belangrijk dat jongeren zich een goede uitgangspositie verwerven op de arbeidsmarkt.  De uitvoering van onze taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van leer- en kwalificatieplicht hebben we ondergebracht bij de gemeente Tilburg.  
Door een actieve uitvoering van de leerplichtwet via de gemeente Tilburg bestrijden we schoolverzuim en –uitval van jongeren tot 18 jaar. Voor jongeren van 18 tot 23 jaar waarbij uitval dreigt of die al zijn uitgevallen, wordt er vanuit het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) een trajectbegeleider ingezet om er op toe te zien dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie behalen.
In de arbeidsmarktregio Midden-Brabant zijn initiatieven ontwikkeld die moeten leiden tot een jeugdwerkloosheidsvrije zone. Daarnaast voert onze gemeente sinds 2016 ook een lokale aanpak met een specifieke jongerenconsulent die jongeren gericht begeleidt naar werk, school of hulpverlening.

Brede School
Via de Brede School activiteiten wordt kinderen de mogelijkheid geboden om ook buiten schooltijd bezig te zijn met hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van sport, cultuur of milieueducatie. Op het gebied van sport zetten we daartoe buurtsportcoaches in; daarnaast nodigen we lokale verenigingen en organisaties uit aan dit concept deel te nemen. Scholen maken daarin overigens zelf hun keuzes. Het is van belang dat de jeugd ook zelf aangeeft wat zij belangrijk vindt binnen onze gemeente. De jeugdgemeenteraad heeft daarbij in de afgelopen periode een belangrijke rol gespeeld.

Kaderstellende beleidsnota's

- Integraal Huisvestingsplan onderwijs 2010-2020 (februari 2010);
- Nota onderwijsachterstandenbeleid (najaar 2011);
- Verordening ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen gemeente Gilze en Rijen (november 2010);
- Nota gezondheidsbeleid regio Midden-Brabant, 2014-2015 (oktober 2013);
- Meerjarenbeleidsplan Brede School Gilze en Rijen 2017-2020 (2017);
- Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gilze en Rijen (2011);
- Beleidsnotitie Sportstimulering Gilze en Rijen (september 2011);
- Beleidsnota speelruimte Gilze en Rijen “wie gaat er mee buiten spelen” (september 2011);
- Beleidskader Sociaal Domein “Samen doen we het beter” (2014).

Lasten, baten en saldo

1000

Lasten

€ 2.475

3,6 %

Baten

€ 388

0,6 %