Begroting 2019

Programmaplan

Wijkteams

Resultaat 1:

De basisondersteuning in onze gemeente is afgestemd op lokale vragen en behoeften en wordt uitgevoerd op basis van één integrale aanpak.

Basisondersteuning draagt eraan bij dat iedereen mee kan doen in Gilze en Rijen.

Specifieke activiteiten in 2019

1

We maken afspraken met de partijen in de basisondersteuning over inzet en werkwijze per kern en bewaken de uitvoering daarvan.

Resultaat 2:

Onze inwoners weten waar ze terecht kunnen met hun ondersteuningsvragen.

Voor inwoners en vrijwilligers moet duidelijk zijn waar zij hun ondersteuningsvraag kunnen stellen. De organisaties die basisondersteuning bieden, dragen zorg voor de vindbaarheid en herkenbaarheid van de basisondersteuning.  Het uitgangspunt daarbij is outreachend werken. Dat betekent aanwezig zijn op die plaatsen in de gemeente waar inwoners komen en de ontmoeting opzoeken. Dit doen we in alle kernen van de gemeente.  Daarnaast willen we een centrale plek realiseren waar “de zoekende vrager” kan binnenlopen.
We ontwikkelen een integrale aanpak van ondersteuningsvragen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ieders expertise.   

Specifieke activiteiten in 2019

1

Realiseren van een centrale plek voor inwoners met ondersteuningsvragen.

2

Ontwikkelen en vaststellen van een integrale aanpak van ondersteuningsvragen.

Resultaat 3:

Onderzoeken of we met meer en beter gebruik van data de preventieve aanpak beter  kunnen afstemmen op de specifieke situatie in een wijk/kern.

Gemeenten en zorgaanbieders beschikken over grote hoeveelheden data. Het is immers bekend wie er gebruik maakt van bv. een bijstandsuitkering of jeugdhulpvoorziening, wie in de schuldhulpverlening zit of regelmatig voorkomt in politierapporten. Momenteel wordt deze data nog zelden aan elkaar gekoppeld.
Samen met Sterk Huis willen we de (voorspellende) data beter benutten. Als we deze gegevens koppelen aan problemen die in een wijk spelen, kunnen we beter inzetten op wat er in die specifieke wijk (preventief) nodig is. Dat betekent dat (preventieve) aanpak en inzet per wijk/ kern/ dorp kan verschillen. Vroeg signaleren en inspelen op de te verwachten problematiek kan leed bij kinderen en gezinnen verminderen of zelfs voorkomen. Dit uitgangspunt sluit naadloos aan bij de bouwstenen uit onze nieuwe Koers Jeugd(hulp) ‘in verbinding werken’ en ‘erbij zijn’. Als we vervolgens deze data en inzichten kunnen verwerken in een systeem dat op een gebruiksvriendelijke manier gevuld kan worden, dan hebben we iets waarmee we jaarlijks gericht kunnen sturen op wat lokaal echt nodig is. De pilot wordt voor 50% gefinancierd met regionale innovatiemiddelen jeugd en voor 50% door Sterk Huis middels het Adessium Fonds. De looptijd van de pilot is drie jaar.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Deelnemen aan pilot Smart-Start.