Begroting 2019

Programmaplan

Samenkracht en burgerparticipatie

Resultaat 1:

We investeren  in een sterke sociale basis.

We willen een gemeente zijn met een sterke sociale basis voor iedereen.  Inwoners, gemeente, organisaties, ondernemers, verenigingen vormen samen een actieve, betrokken en inclusieve gemeenschap waarin  iedereen naar vermogen mee kan doen.  Inwoners helpen, versterken en inspireren elkaar en worden daarbij ondersteund door de gemeente of organisaties als dat nodig is. Om dit te bereiken investeren we in een sterke sociale basis. Daar waar nodig leggen we accenten per wijk.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Uitvoeren van een fieldlab Rijen-Zuid.

Resultaat 2:

Vastgestelde aanpak en kader voor burgerinitiatieven.

We willen meer ruimte bieden aan initiatieven van inwoners die ertoe bijdragen dat de leefbaarheid, sociale vitaliteit en/of de sociale infrastructuur van een dorp of de gemeente als geheel vergroot. We willen dit vormgeven door hiervoor een fonds in te richten met een bijbehorende subsidieregeling (à la gemeente De Wolden) omdat dit de snelheid van de realisatie van goede initiatieven vergroot, het voor initiatiefnemers helder is op welke bedragen ze kunnen rekenen en het meer mogelijkheden geeft om andere financieringsbronnen aan te spreken. We willen hiervoor structureel € 75.000 beschikbaar stellen. We ontwikkelen samen met inwoners en andere partijen de kaders en een werkwijze om hier invulling aan te geven. We leren hierbij van ervaringen in andere gemeenten en maken gebruik van de expertise die we hebben opgedaan bij wijk- en buurtbeheer.  

Specifieke activiteiten in 2019

1

Ontwikkelen van kaders en een werkwijze om burgerinitiatieven te stimuleren.

Resultaat 3:

Mantelzorgers worden passen ondersteund.

(Jonge) mantelzorgers worden passend ondersteund. Als gevolg van de extramuralisatie en vergrijzing  wonen steeds meer mensen met een zorg of ondersteuningsbehoefte thuis. Dit brengt met zich mee dat er meer mantelzorgers actief zijn en dat zij zich vaker zwaar belast voelen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om familie van mensen met een beperking of een psychische kwetsbaarheid. We intensiveren daarom de aandacht en ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers waarbij we ook jonge mantelzorgers vaker willen bereiken.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Uitvoeren aanpak (jonge) mantelzorgondersteuning.  

Resultaat 4:

Vastgesteld plan van aanpak waarmee de afspraken uit het VN-verdrag voor de
rechten van mensen met een handicap worden geïmplementeerd.

Inwoners met en zonder beperking kunnen mee doen aan de samenleving en horen erbij. Echter, niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om mee te doen. Voor hen willen we bereiken dat voorzieningen en activiteiten toegankelijk zijn. Het gaat daarbij om fysieke toegankelijkheid, maar ook om acceptatie en erbij horen. In 2019 stellen we hiervoor  een plan van aanpak op. Dit doen we samen met inwoners uit de verschillende doelgroepen.   

Specifieke activiteiten in 2019

1

Ontwikkelen plan van aanpak inclusieve samenleving.

Resultaat 5:

Vergunninghouders worden goed gehuisvest en ondersteund bij hun integratie

In de gemeente worden op basis van een taakstelling vergunninghouders gehuisvest. Bij het opstellen van deze begroting is de taakstelling voor 2019 nog niet bekend. Als de opgave in lijn ligt met het afgelopen jaar dan moet rekening worden gehouden met een getal van zo’n 35 te huisvesten vergunninghouders. Naast de huisvesting van nieuwe mensen is de inzet nadrukkelijk gericht op beleid en investeringen om duurzame participatie en integratie in de lokale samenleving te realiseren.
De rijksoverheid wil een nieuwe Wet inburgering invoeren in 2020.

Specifieke activiteiten in 2019

1

We voldoen aan de taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders.

2

We zetten nog meer in op een vroegtijdige, doorlopende en integrale aanpak duurzame participatie.

3

Voorbereiden nieuwe Wet Inburgering.