Begroting 2019

Programmaplan

Sport, cultuur en recreatie

Dit programma bestaat uit de volgende taakvelden:

Nr.

Taakveld omschrijving

510

Sportbeleid en activering

520

Sportaccommodaties

530

Cultuurpresentatie, -productie en -participatie

540

Musea

550

Cultureel erfgoed

560

Media

570

Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Wat willen we bereiken?

Als gemeente stimuleren wij initiatieven die bewegen en gezondheid bevorderen, ook in de buitenruimte. Wij willen sport prominenter inzetten als middel in de doelen van het sociaal domein.
Op cultureel gebied is ons doel om meer ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners (vergroten van participatie van inwoners in de samenleving) en daarmee de leefbaarheid, de sociale
vitaliteit en/of de sociale infrastructuur van een dorp of gemeente te vergroten.

Ruimtelijk gezien gaan wij samen met alle belanghebbenden ervoor zorgen, dat de potentie van ons buitengebied voor extensieve recreatie ten volle wordt benut. Samen met andere belanghebbende organisaties en partijen zoeken we naar kansen voor verdere ontwikkeling van het landschap, zowel vanuit natuurbesef als vanuit het besef dat dit landschap de drager is van veel recreatieactiviteiten en -bedrijven. Vanuit ons economisch beleid onderhouden wij goede contacten met recreatieondernemers en waar mogelijk faciliteren we hen. Dat laatste niet alleen in het belang van henzelf, maar ook in het belang van een veelzijdig en kwalitatief hoogstaand aanbod voor de recreant.

Context en achtergronden

Sport is meer dan alleen vrije tijdsinvulling. Sport heeft ook positieve effecten voor gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, sociale cohesie, leerprestaties en uiteindelijk voor de positie op de arbeidsmarkt. De gemeente is de regisseur die ervoor zorgt dat de maatschappij de kansen van sport maximaal kan benutten. Met de buurtsportcoaches hebben we nu ook ' het gereedschap' in handen om deze voordelen praktisch te vertalen.

Wij blijven focussen op de inzet van mensen en middelen voor activiteiten die inwoners uit de vier doelgroepen van ons beleid activeren. Deze doelgroepen zijn chronisch zieken en gehandicapten, jongeren van 12 tot 18 jaar, inwoners van 45 jaar en ouder en ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Hierbij hebben we ook specifiek aandacht voor de mogelijkheden die het sporten in de openbare ruimte biedt en ondersteunen we verenigingen in hun problematiek in deze doelgroepen.

Het nieuwe sportcomplex met zwembad Den Butter is de basis van sportief Rijen. Hierbij is het uitgangspunt dat deze locatie zodanig geëxploiteerd wordt dat optimaal gebruik gemaakt wordt van zowel zaalgebruik als openingsuren. Alle andere binnensportaccommodaties zijn bedoeld als aanvulling c.q. overloop van Den Butter.

Voor culturele activiteiten geldt hetzelfde als voor sport. Het is meer dan alleen vrije tijdsinvulling. Deelnemen aan culturele en sportactiviteiten zien we niet als een doel op zich, maar ook als een middel om te komen tot onze doelstellingen die genoemd zijn in het sociale domein. Het hebben van een levendig cultuur- en sportaanbod zorgt voor een goede basis en kan duurdere zorg voorkomen.

Kaderstellende beleidsnota's

- Kadernotitie subsidiebeleid 2016-2019 (2015);
- Algemene subsidieverordening 2016 (2015);
- Meerjarenbeleidsplan Brede School Gilze en Rijen 2017-2020 (2017);
- Beleidsnotitie Sportstimulering Gilze en Rijen (2011);
- Evaluatie sportstimuleringsbeleid (2013);
- Toekomstplan accommodaties binnensport Rijen (2012);
- Werkplan landschapsontwikkeling en biodiversiteit (2012);
- Nota speelruimte “wie gaat er mee buitenspelen”(2011);
- Buurtbeheer nieuwe stijl “samen gekanteld de leefbaarheid verbeteren”(2012);
- Zin in Kunst (2015)
- Landschapsontwikkelingsplan (2006)
- Groenstructuurplan (2011)

Lasten, baten en saldo

1000

Lasten

€ 5.734

8,4 %

Baten

€ 457

0,7 %